Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σε χωριό στα σύνορα, εγκαινιάστηκε ανοιχτό πανεπιστήμιο!

Ξένη δημοσίευση 

Mια πρωτοποριακή πανελλαδικά πρωτοβουλία, πήρε ο δήμος Πωγωνίου, εγκαινιάζοντας την Κυριακή δημοτικό ελεύθερο ανοικτό πανεπιστήμιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο χωριό Δελβινάκι.
Σε κτίριο του 1875, που χρησιμοποιούνταν ως αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο, θα λειτουργήσει το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης "διεκδικούμε το δικαίωμα της γνώσης και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον Πωγωνήσιο πολιτισμό».
Ακόμη τόνισε ότι θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα σε κάθε δημότη να επενδύσει πνευματικά στον εαυτό του και θα υπάρξουν και άλλες δραστηριότητες γύρω από το ανοιχτό πανεπιστήμιο. «Τολμήσαμε σε μια δύσκολη εποχή», είπε ο κ. Καψάλης, να επενδύσουμε στην παιδεία, προκειμένου να προστατεύσουμε, αλλά και να βγάλουμε προς τα έξω τον πολιτισμό μας και τον τόπο μας.
Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, επιστημονικός υπεύθυνος του πανεπιστημίου, υποστήριξε ότι «κάθε δημότης, πολίτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τα μαθήματα, που τον ενδιαφέρουν μέσα από την προβολή ζητημάτων, θεμάτων και προβλημάτων της σύγχρονης ζωής».
Επίσης επεσήμανε ότι «το δημοτικό πανεπιστήμιο θα είναι αρκετά ευέλικτο, θα διευρύνεται με γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών όσο και των θετικών επιστημών και οι βασικοί του όροι και προϋποθέσεις αποβλέπουν στην κάλυψη των πνευματικών αναγκών και στην ικανοποίηση των ενδιαφερόντων του Πωγωνιακού λαού».
Ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία είναι αξιόλογη και αξιέπαινη και πως η τοπική εκκλησία θα βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
Και συμπλήρωσε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να στηριχθεί ο τόπος στην ηθική κρίση, που διέρχεται.
Χαιρετισμούς στην τελετή των εγκαινίων απηύθυναν (κατά τη σειρά, που μίλησαν) ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πωγωνίου κ. Παππάς, ο διευθυντής της ανωτάτης εκκλησιαστικής ακαδημίας Βελλάς Δημήτριος Αργυρός, ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών θεμάτων του δήμου Πωγωνίου Γιάννης Ντάλλας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Πωγωνίου Γιάννης Ντόντης, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ιωαννίνων κ. Τσατσαρώνης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο ευεργέτης κ.Χ. Μανέας και οι Βασίλης και Αναστάσιος Βασιάδης, απόγονοι του Κωνσταντίνου Ηρακλή Βασιάδη (1821-1890), που είχε όραμα να μπορεί κάθε πολίτης να μορφωθεί .
Να υπογραμμισθεί ότι ο κ. Παντούλας ανέφερε ότι το ανοιχτό πανεπιστήμιο είναι μια μορφή εφαρμοσμένου πατριωτισμού, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αξιακού συστήματος, ο κ. Ντότης ότι θα αλλάξει τους ρθυμούς της περιοχής, ο κ. Τσατσαρώνης ότι είναι ανάχωμα στην εκπαιδευτική κρίση και ο κ. Μανέας ότι θα είναι αρωγός της προσπάθειας.
Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μάγκος, που συντόνιζε την τελετή των εγκαινίων, διευκρίνισε ότι το ανοιχτό πανεπιστήμιο θα χορηγεί βεβαιώσεις παρακολούθησης.
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου