Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Από την ομιλία του κ. Αλεξάκη

Σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο, ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, καθηγητής βυζαντινής Φιλολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο το θέμα: Εισαγωγή στην Αγιολογία.

Η σπουδαιότητα της αγιολογίας ως επιστήμης είναι πολύπλευρη, γιατί πέρα απ’ τη μελέτη του γραμματειακού είδους των βίων των αγίων, οι άγιοι συνδέθηκαν με τα ποικίλα πολιτικά, κοινωνικά, πνευματικά και θρησκευτικά προβλήματα του καιρού τους, γι’ αυτό και η σχετική γραμματεία προσφέρει ανεξάντλητο πλούτο ιστορικών πληροφοριών για το δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο της εποχής τους.

 Η παλιότερη και πλουσιότερη συλλογή αγιολογικών κειμένων περιλαμβάνεται στην έκδοση των Βολλανδιστών, που εκδίδουν από τα Acta Sanctorum. Τη συλλογή αυτή συμπληρώνει η έκδοση απ’ τους Βολλανδιστές της σειράς Analecta Bollandiana. Πολύ χρήσιμοι είναι και οι κατάλογοι που συντάχθηκαν απ’ τους Βολλανδιστές για τα κείμενα που εκδόθηκαν για κάθε άγιο.

Βίοι αγίων, με πρώτο δείγμα τον Βίο του αγίου Αντωνίου τον 4ο αιώνα, γράφονται με μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα κατά περιόδους σε ολόκληρη τη βυζαντινή εποχή. Η αξιοποίηση των πληροφοριών τους στο πλαίσιο της κοινωνικής, δημογραφικής και οικονομικής ιστορίας του Βυζαντίου, για τη διερεύνηση των οποίων οι πληροφορίες που διαθέτουμε από άλλες πηγές, δεν είναι ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά επαρκείς, ανοίγει καινούργιους δρόμους στην έρευνα.

 Ο μεγάλος αριθμός των αγιολογικών κειμένων αυτής της περιόδου επιτρέπει τη διάκρισή τους σε ομάδες, ανάλογα με το ύφος τους. Έτσι, κατά τον Sevcenko, υπάρχουν βίοι «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού» ύφους. 

Είναι μερικά από τα σημεία που ανέπτυξε ο κ. Αλεξάκης.






1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα. Αν και έχει περάσει καιρός από όταν κάνατε την ανάρτηση, θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιο βίντεο της ομιλίας και αν ναι που θα μπορούσα να το βρω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή